Pieczony stek z kalafiora - obiad idealny





Na pomysł tego dania wpadłam w momencie gdy zapragnęłam zjeść coś na wzór zwykłego niedzielnego obiadu. Oczywiście nie żebym tęskniła za tymi smakami, ale myśląc o takim obiedzie od razu zbudowałam sobie koncepcje jak, co i z czym.


Schemat każdego obiadu zna każdy – ziemniaki, surówka i coś typu „stek”, przeważnie wszystko polane tłuszczem itd. Za zwykłymi ziemniakami nie przepadam, więc postanowiłam zastąpić je batatami, które akurat w tym momencie są dostępne w wielu sklepach. Stek z kalafiora robiłam pierwszy raz i od razu się zakochałam – jakie to dobre, a w dodatku proste w przygotowaniu. Surówka klasyczna z kapusty kiszonej, ale z dodatkiem czarnuszki.


W przepisie soli użyłam tylko do gotowania batatów, ze względu na to, że staram się unikać tej przyprawy. Wy macie pełną dowolność w przyprawianiu. Całość banalnie prosta w przygotowaniu.




Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:


Stek z kalafiora
  • 1 kalafior
  • Pieprz kolorowy
  • Łyżka oleju


Puree
  • 1 batat
  • Sól ,Pieprz
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • Nasiona kopru

Surówka
  • kapusta kiszona
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała marchewka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • czarnuszka
  • pieprz kolorowy 


Sposób przygotowania:


1.       Batata obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W między czasie przygotowujemy stek i surówkę.

2.       Ze środka kalafiora wykrajamy stek ( 1 - 2 centymetry). Smarujemy z obu stron olejem i oprószamy pieprzem. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min w 180o C, aż stek zmięknie.

3.       Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i kroimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, olej, cukier, przyprawy i mieszamy.

4.       Gdy batat się ugotuje, odcedzamy go i blendujemy razem z masłem na puree. Wykładamy na talerz puree (posypujemy nasionami kopru), surówkę ( posypujemy czarnuszka) i na końcu nasz piękny stek . Smacznego !



No comments:

Powered by Blogger.