Surowe batony z galaretką z dyni



Przepis został stworzony z myślą o kilku konkursach w których będę uczestniczyć.
Batony proste, bez pieczenia, bez kombinowania – idealne na jesienną chandrę. U mnie w kształcie kostki - polane czekoladą i posypane pestkami dyni, Wy macie dowolność.



Ostatnia dynia z grządki została poświęcona na rzecz galaretki, która jest nadzieniem do batonów. I tutaj nie małe zaskoczenie! Myślałam, że dynia będzie złym pomysłem pod względem smakowym, bo zawsze używałam jej do wytrawnych dań. Wyszła naprawdę super, nie za słodka z lekką nutą kwasowości, dzięki cytrynie, którą dodałam do gotowania.

W przepisie użyłam domowego masła orzechowego, które było w dość zwartej konsystencji. Jeżeli macie masło, które jest lejące ( jak np. niektóre sklepowe) użyjcie 1 łyżki. Ze składników które podałam w przepisie wyszło mi 6 sporych kostek.



Składniki:

Spód i wierzch

  • 1,5 szklanki płatów owsianych błyskawicznych
  • 100 g daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 ml wody
  • szczypta soli


Galaretka

  • 2 szklanki dyni piżmowej (pokrojonej w drobną kostkę)
  • szczypta imbiru
  • szczypta przyprawy do piernika (bez kakao)
  • 2 małe łyżeczki agaru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jeżeli macie daktyle z pestkami zalejcie je ciepłą wodą i zostawcie na 20-30 min to ułatwi Wam wyciągnięcie pestki.

Sposób przygotowania:


1.       Składniki na spód i wierzch wrzucamy do kielicha blendera i wlewamy 25 ml wody. Mieszamy i znów wlewamy 25 ml wody. Proces ten ma trwać krótko ok. 1 min . Wszystkie składniki mają połączyć się w plastyczną masę o wyraźnej strukturze.


2.       Przygotowujemy formy. Ja użyłam pudełek śniadaniówek (mogą być np. pudełka po lodach) wyłożonych folią spożywczą. Dzielimy masę na pół i wykładamy do form. Masę ugniatamy tak aby zakryła spód pudełka tworząc placki po 0,5 cm wysokości każdy. Masa jest dosyć kleista warto pomóc sobie łyżką zamoczoną w wodzie. Wsadzamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.


3.       Dynie razem w cukrem, przyprawami i wodą gotujemy do miękkości w małym garnku. Gdy dynia będzie już miękka dodajemy sok z cytryny i rozgniatamy ją. Na koniec dodajemy agaru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Gdy galaretka będzie za rzadka dodajemy więcej agaru. Przestygniętą dynię wykładamy do pudełka na spód od naszych batonów i przykrywamy drugim plackiem. Całość chłodzimy ok. 1h. Kroimy wedle uznania i polewamy czekoladą. Smacznego !





2 comments:

Powered by Blogger.