Serek z orzechów włoskich i grillowana cukinia



Jakiś czas temu zrobiłam serek ze słonecznika, który średnio przypadł mi do gustu. Postanowiłam więc zrobić kremowy serek orzechowy w oparciu o przepis na pastę gruzińską ,którą faszeruje się bakłażany. Idealnie pasuje do chleba, krakersów i wafli ryżowych. Swoją pastę podałam na toście z chleba razowego z oliwą z dodatkiem białych trufli i grillowaną cukinią.



Składniki:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz
  • 5-6 plasterków cukinii
  • 2 kromki chleba razowego
  • oliwa z dodatkiem białych trufli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy razem z czosnkiem i przyprawami wrzucamy do blendera i miksujemy, dolewając stopniowo wodę, aż całość połączy się i utworzy kremowy serek.
  2. Cukinię smażymy  dodatkiem soli i pieprzu na małej ilości oleju na patelni grillowej lub grillujemy w opiekaczu.
  3. Opiekamy chleb (w piekarniku lub opiekaczu), smarujemy go oliwą, nakładamy warstwę serka i plastry grillowanej cukinii.






2 comments:

Powered by Blogger.