Ciasto dalijskie z liczi


Dalijskie ciasto na orzechowym spodzie z kremem kokosowym i kakaowym z borówką amerykańską to kolejna propozycja na ciasto bez pieczenia, które jest proste, szybkie i niesamowicie pyszne. Dopełnieniem całości są owoce liczi, które idealnie komponują się smakowo. Jestem absolutną fanką tego typu ciast. Dlaczego ciasto nazywa się dalijskie? Wpiszcie w wyszukiwarkę "muzeum Dalego" :)



Składniki:
na małą tortownicę
  • 2 puszki mleka kokosowego ( ze śmietanką)
  • szklanka orzechów włoskich ( ja dodałam również trochę laskowych i ziemnych)
  • ok. 10 daktyli bez pestek
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao 
  • 80 g borówki amerykańskiej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 12 owoców liczi
Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.
  2. Do kielicha blendera wsypać orzechy, zmielić, dodać płatki owsiane, namoczone daktyle i 50 ml wody w której się moczyły. Miksować do momentu połączenia składników i powstania kleistej masy. 
  3. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem (lub folią) i ugnieść równomiernie na spodzie.
  4. Z mleka kokosowego ściągnąć śmietanę, przełożyć do miski, dodać cukier puder i ubijać przez około 5 min. Podzielić masę na pół, do jednej części dodać kakao,ubić ponownie, a na końcu wymieszać z borówkami.
  5. Na spód wyłożyć równomiernie kakaową masę, posypać wierzch kakao (opcjonalnie), następnie wyłożyć drugą masę kokosową.
  6. Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia obrać liczi i ułożyć na gotowym cieście.





No comments:

Powered by Blogger.