Curry z kalafiorem, tofu i pak choi


Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu curry z kalafiora to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuje na obiad.  W przepisie użyłam gotowej mieszanki curry, jednak Wy możecie przygotować ją samodzielnie. Pokusiłam się także o dodanie odrobiny najdroższej przyprawy świata, czyli szafranu.


Składniki:

  • 100 g białego ryżu
  • pół kalafiora
  • 100 g tofu naturalnego
  • 200 - 250 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry lub mieszanka przypraw*
Mieszanka przypraw curry: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kolendry i imbiru, szczypta kminu rzymskiego, cynamony, gałki muszkatołowej, chili, kardamonu


Opcjonalnie:
  • 1 kapusta pak choi
  • orzeszki ziemne
  • sezam
  • mały kawałek szafranu *(2 mm)
Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić i podsmażyć cebulę.
  3. Kalafior umyć, osuszyć i pokroić na małe różyczki, wrzucić na patelnie, dodać przyprawę curry i chwilę podsmażyć, mieszając od czasu do czasu.
  4. Wlać mleko kokosowe i zagotować ( jeśli curry wyjdzie za gęste można dolać wody).Dodać rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli, szafran* i gotować przez 15 - 20 minut do miękkości kalafiora.
  5. Tofu pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i wymieszać. Curry podawać z ryżem, opcjonalnie z pak choi przyrządzonym na parze ( wystarczy 4 - 5 min), orzeszkami ziemnymi i prażonym sezamem.




No comments:

Powered by Blogger.