Pierogi z brokułami i tofu



Klasyczne ciasto pierogowe i nietypowy farsz z bazyliowym serem tofu to alternatywa dla klasycznych pierogów ze szpinakiem, które już dawno mi się przejadły. Ten przepis to teraz mój numer jeden jeżeli chodzi o pierogi w wersji wegańskiej.

W przepisie użyłam sera tofu z bazylią, równie dobrze można użyć naturalnego tofu i dodać do farszu bazylię.



Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól
Farsz:
  • 1 mały brokuł
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 opakowanie tofu np: z bazylią (180 g)
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz


  1. Ziemniaki myjemy,obieramy i gotujemy do miękkości. Tak samo postępujemy z brokułem.
  2. Ugotowane, przestudzone ziemniaki przeciskamy przez prasę lub ugniatamy tłuczkiem razem z serem tofu. Brokuła kroimy drobno, dodajemy do ziemniaków i tofu.
  3. Cebulę obieramy,szklimy na oleju, dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy.
  4. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Pośrodku robimy zagłębienie do którego wlewamy porcjami gorącą wodę, zagniatając ciasto ( ciasto ma być miękkie i elastyczne). W razie potrzeby podsypać mąką.
  5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zaklejamy.
  6. Pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i delikatnie mieszamy łyżką . Gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia pierogów na wierzch. Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni i podajemy.
Podane z : czarnuszką, tymiankiem i odrobiną sosu sojowego.



2 comments:

Powered by Blogger.