" Food Pharmacy " recenzja książki



Jak awokado wpływa na Luka Skywalkera i co ma wspólnego z chipsami z jarmużu? Co wzmacnia armię Darth Vadera, która nam zagraża? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w najnowszej książce Liny Nertby Aurell i Mii Clase "Food Pharmacy". Zapraszam was na krótką wycieczkę po książce o...jelitach.



"Opowieść o jelitach i dobrych bakteriach zalecana wszystkim, którzy chcą trafić przez żołądek do...zdrowego życia. Tej książki nie da się przedawkować!" Taki opis widnieje na okładce, czy nie brzmi zachęcająco?

Książkę zamówiłam przedpremierowo równo miesiąc temu, w księgarniach ukazała się wczoraj, nie ukrywam, że czekałam na nią z niecierpliwością.
Autorkami tej jakże ciekawej opowieści są Lina Nertby Aurell i Mia Clase, politolożka i copywriterka, które postanowiły zrezygnować z pracy i założyć bloga o zdrowiu i jedzeniu. Razem ze swoimi "wypluwającymi całe jedzenie dziećmi" i osiemdziesięcioletnim profesorem stworzyły stronę, która w pierwszym roku osiągnęła pół miliona czytelników. Tak powstało Food Pharmacy i książka, która jest kopalnią wiedzy na temat zdrowego jedzenia. Pięknie wydana, czytelna, z hipnotyzującymi zdjęciami i grafikami sprawiła, że nie mogę się od niej oderwać.



Co znajdziecie w środku?

Na początku książki witają nas przekazania flory jelitowej i rozdział "Platoński model talerza" w którym dowiecie się czy istnieje talerz idealny i jak duże znaczenie dla naszego zdrowia ma racjonalne myślenie.
Kolejne rozdziały to:  
Zapalenie nieproszony gość
Bitwa o jelito
Witaj w kuchni przeciwzapalnej
Epilog

Jedzenie działa jak lekarstwo!

 Pomiędzy rozdziałami przeplatają się fantastyczne przepisy na zdrowe jedzenie, ulubieńcy Food Pharmacy w których autorki opisują przyprawy, owoce i warzywa korzystne dla naszego organizmu, a także tablice ze wskazówkami. Dowcipne rozmowy i porównania do bohaterów Gwiezdnych Wojen, które mają na celu łatwiejsze zobrazowanie nam tego co dzieje się w naszym organizmie. Warto przeczytać, by dowiedzieć się czegoś więcej o ciemnej mocy Vadera :)

Fakty
" Obecna badania dowodzą, że wiele dolegliwości można wyeliminować "wyłącznie" za pomocą żywności "


" WHO wskazuje, że cukier powinien stanowić zaledwie 5 procent całkowitego spożycia kalorii "

Najbardziej obszernym rozdziałem jest rozdział Witaj w kuchni przeciwzapalnej ,posiada masę informacji, zalecenia,rzeczy na które powinniśmy zwracać codziennie uwagę, listy zdrowych zamienników, podrozdziały o cukrze,błonniku, tłuszczach. Jednym słowem podstawowa wiedza na temat naszej gospodarki jelitowej, którą każdy powinien znać.
Książka zawiera 17 fantastycznych przepisów ( jeśli dobrze policzyłam), które bazują na łatwo dostępnych produktach.

Przepisy, które na pewno wypróbuję:

*Makaron z pesto z łodygi marchwi
*Sałatka ziemniaczana na zimno, która dociera aż do flory jelitowe

*Spaghetti z sosem bolońskim bez spaghetti sosu bolońskiego
*Przeciwzapalne złote mleko


Ostatnie strony to Tajemy rozdział dodatkowy ( nie pytajcie co w nim jest) - autorki ostrzegają, że po przeczytaniu całej książki występują skutki uboczne.
Jest to mój kolejny dobry zakup i szczerze zachęcam Was do przeczytania. Pozycja obowiązkowa dla osób, które interesują się zdrowym jedzeniem i chcą poszerzyć swoją wiedzę. Książka będzie także idealna dla osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe,ale nie wiedzą jak zacząć. 

Musicie wiedzieć, że to moja pierwsza recenzja i planuję już kolejną, oczywiście tematyka recenzowanych książek będzie ściśle związana ze zdrowiem,kuchnią i urodą.
Pozdrawiam:)

Wydana przez Wydawnictwo Otwarte, cena w zależności od księgarni to ok. 40-50 zł.


2 comments:

  1. Właśnie dziś, wracając z pracy, mój domownik mi zakupił tą książkę. Na razie zdążyłam się tylko zachwycić okładką i przewertować w pośpiechu, ale od jutra czytam ;) dzięki za recenzję, dzięki nie na pewno szybciej zabiorę się do lektury.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to prawda, wygląd książki zachwyca, zawartość również.

      Delete

Powered by Blogger.