Surowe pączki z marmoladą


Jutro tłusty czwartek, a jak każdy wie symbolem tego dnia jest pączek. W tym roku postanowiłam zrezygnować z klasycznej wersji bomby kalorycznej na rzecz surowego pączka z marmoladą truskawkową. Jak mówi jeden z  przesądów, kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło w dalszym życiu. 


Czym różnią się surowe pączki od klasycznych? Odpowiedź jest prosta - prawie wszystkim :)
Szybki sposób przygotowania, bez czekania aż ciasto urośnie, bez mąki, smażenia w głębokim oleju i pieczenia. 
Są pyszne, słodkie i pięknie się prezentują.
Czy są mniej kaloryczne? Prawdopodobnie tak!


Składniki:
na 5 średnich pączków
  • 150 g płatków owsianych ( 1,5 filiżanki)
  • 40 g orzechów włoskich
  • 100 g daktyli bez pestek
  • 50 ml dobrego alkoholu ( użyłam Metaxy)
  • pół łyżeczki soli himalajskiej
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • marmolada (użyłam truskawkowej)
Lukier: 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 

Sposób przygotowania:
  1. Daktyle zalać alkoholem i ciepłą wodą, odstawić na 20 min.
  2. Do blendera wsypać płatki, mieszać ok. 1 min. Dodać orzechy, sól i cukier,ponownie mieszać. Kolejno dodać namoczone daktyle i 2 łyżki wody w której się moczyły. 
  3. Mieszać do momentu połączenia składników i powstania lepkiej masy.
  4. Z masy lepić kulki, zrobić dziurkę, do środka włożyć łyżeczkę marmolady i zakleić. Pączki włożyć do lodówki na 20 min. Po tym czasie polać lukrem i posypać np. skórką pomarańczową lub płatkami róży.



No comments:

Powered by Blogger.