Wegańska kwaśna śmietana


Super pyszna kremowa wegańska kwaśna śmietana na bazie sezamu od której już zdążyłam się uzależnić. Idealny dodatek do placków z cukinii, które robiłam dzisiaj na obiad,przepis już wkrótce. Świetnie spisze się również jako baza do sosów np. czosnkowego czy tzatziki. Proste składniki i wykonanie. Zapraszam do przepisu.


W pierwszej kolejności przygotujcie blender ręczny i okrągły wąski pojemnik, ułatwi Wam to początkowe miksowanie, gdyż sezam zmniejszy mocno swoją objętość. W trakcie miksowania pamiętajcie o tym, że masa sezamowa ze względu na swoją gęstość i lepkość będzie zalegać dookoła ostrza blendera, trzeba będzie kilka razy wyciągnąć  stamtąd masę. 
Do kolejnego etapu użyjcie ciepłej przegotowanej wody, aby olej kokosowy z sezamu nie zaczął zastygać.
Gotową śmietanę można użyć od razu lub przechowywać w lodówce kilka dni.



Składniki:

  • 100 g sezamu
  • 3 - 4 łyżki oleju kokosowego virgin (roztopionego)
  • sok z połowy cytryny
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • opcjonalnie: pół ząbka czosnku
Sposób przygotowania:
  • Sezam wsypać do pojemnika dodać 1 łyżkę oleju kokosowego. Miksować pulsacyjnymi ruchami ok. 1 minutę, dodać kolejną łyżkę oleju,miksować i ponownie powtórzyć (olej + miksowanie). Powstać ma dość gładka masa sezamowa.
  • Do masy sezamowej dodawać stopniowo wodę z cytryną i solą, cały czas miksując.
Uwaga: jeśli śmietana będzie za gęsta, dodać ok. 20 ml wody i ponownie miksować.



No comments:

Powered by Blogger.