Bób w cieście piwnym


Czy bób jest nudny? Oto dowód na to, że nie! Pyszna i szybka przekąska, czyli bób w cieście piwnym. Osobiście za bobem nie przepadałam, pokochałam go dopiero jakiś rok temu, od tamtej pory jadam go bardzo często. W dzisiejszym poście prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na kolację, na imprezę, do meczu i do filmu.

Nie jestem fanką długich postów, więc krótko na temat bobu. Bób jest jednym z niewielu warzyw, które posiada tak dużą ilość kwasu foliowego ( 106% w 100 g surowego bobu). Bogaty w białko, potas i rozpuszczalny błonnik przez co cenią go sobie osoby niespożywające mięsa. Jak na warzywo strączkowe jest bardzo niskokaloryczny, niestety ma wysoki indeks glikemiczny przez co nie jest zalecany dla cukrzyków.

W przepisie użyłam głęboko mrożonego bobu Hortex (opakowanie zawiera 450 g). Ciasto bazuje na jasnym piwie, ale bez obaw, po usmażeniu nie ma tam już żadnych procentów. Piwo można zastąpić wodą gazowaną np. w wersji dla dzieci. U mnie tak przygotowany bób znika w kilka minut i uwielbia ją każdy bez wyjątku. Zapraszam do przepisu.





Składniki:
na ciasto:

  • 1 szklanka mąki poznańskiej
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie bobu Hortex
  • olej do smażenia
  • pikantny keczup

Sposób przygotowania:

  1.  Bób ugotować według sposobu przygotowania na opakowaniu (15-20 min w osolonej wodzie). Odcedzić i obrać.
  2. Składniki na ciasto dokładnie połączyć w misce. Do ciasta wsypać obrany bób i delikatnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej (ok. 0,5 cm), wykładać małą łyżeczką po jednym bobie w cieście. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z pikantnym keczupem.




No comments:

Powered by Blogger.