Krakersy z bobu z pastą awokado

Kolejny przepis z wykorzystaniem mrożonego bobu Hortex. Poprzednie 3 wpisy i ten biorą udział w konkursie "Mój dzień z Hortex" na stronie Durszlak.  Dzisiaj przepis na zdrowe i chrupiące krakersy z bobem w asyście pasty z awokado i cytryny. Idealnie pasować będzie również hummus szpinakowy (przepis). Do chrupania w pracy, szkole czy podróży. Zapraszam do przepisu.





Składniki:

  • 50 g mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki niemielonego
  • 50 g mielonych pestek dyni
  • 1/2 opakowania bobu Hortex
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Bób ugotować według sposobu przygotowania na opakowaniu . Obrać i rozgnieść widelcem w misce,
  2. Bób i wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać w misce.
  3. Powstałą masę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłóż cały placek na blachę i ponacinaj nożem na kwadraty.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  5. Gdy krakersy wystygną, połamać wzdłuż nacięć i nałożyć na każdy rozgniecione awokado z cytryną.

No comments:

Post a Comment