Szpinakowy hummus z czarnuszką



Dzień zaczynam od  hummusu w pięknym i żywy zielonym kolorze. Moja miłość do hummusu nie zna granic - jem go bardzo często, jest zdrowy i bardzo wartościowy, tak samo jak i dzisiejszy bohater, którym jest szpinak. Idealnie pasujące do siebie składniki tworzą wyśmienitą pastę, która świetnie sprawdzi się na śniadanie, lunch i kolację. Prosta w przygotowaniu, wykonanie nie zajmie Wam dużej niż 20 min. Pamiętajcie o wybraniu jak najlepszych składników, a smak Waszego hummusu sprawi, że się w nim zakochacie.

Szpinak jest jednym z moich ulubionych warzyw, zarówno ze względu na wysoką zawartość witamin, makro- i mikroelementów, błonnika, białka, jak i ze względu na walory smakowe. Prosty w przygotowaniu, wiele możliwości, zapraszam do przepisu na pyszny zielony hummus.



Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini (można pominąć)
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego Hortex
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
Sposób przygotowania:
  1. Do małego rondla wrzucić 5 kostek mrożonego szpinaku Hortex, olej kokosowy i pokrojony czosnek. Wstawić na średni ogień pod przykryciem. Gdy szpinak się rozmrozi, odkrywamy, dodajemy sól, pieprz i odparowujemy wodę.
  2. Do blendera wrzucić odcedzoną ciecierzycę, dodać pastę tahini. Miksować do momentu rozdrobnienia ciecierzycy, następnie dodać szpinak, łyżkę oliwy i miksować wszystko do momentu połączenia składników i powstania pasty.
  3. Pastę wyłożyć do miski, posypać obficie czarnuszką. Podawać z pieczywem lub warzywami.






Mój dzień z Hortex

No comments:

Powered by Blogger.