Rustykalne wegańskie kruche ciastka z rabarbarem

Cześć, w dzisiejszym poście znajdziesz przepis na wegańską wersję kruchego ciasta z którego zrobiłam rustykalne ciasteczka z rabarbarem. Jak wiadomo kuchnia roślinna nie zna granic, co chwile nowe pomysły.

Kruche ciasto w wersji wegańskiej robiłam pierwszy raz, ale już od dawna miałam na nie pomysł. Samo wykonanie jest bardzo proste, jeżeli masz wiedzę na temat tradycyjnego kruchego to będzie dla Ciebie pestka.
W mojej propozycji jednym z głównych składników do zrobienia ciasta jest krem/serek ze słonecznika (jak zwał tak zwał, zastępuje on mleko/śmietanę). Oczywiście przepis na niego znajdziecie na dole.

Do zrobienia ciasteczek możecie użyć dowolnych owoców ja wybrałam rabarbar, ponieważ teraz jest na niego sezon, a poza tym go uwielbiam. Świetnie sprawdzą się również jabłka, truskawki czy śliwki.

Dawno mnie tu nie było, na szczęście mam plan dodawać tu nowe przepisy co piątek ! Zapraszam Was do przepisu.



Krem ze słonecznika

Składniki:
  • 3/4 szklanki nasion słonecznika
  • ok. 1,5 szklanki wody ( do namoczenia + miksowania)
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
    1. Słonecznik zalać gorącą wodą, tyle żeby nasiona były przykryte. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie dodać sól i sok z cytryny, miksować blenderem ręcznym i cały czas stopniowo dolewać wody, aż do uzyskania jednolitej masy (konsystencja śmietany).
Kruche ciasto
na 6-7 ciasteczek

Składniki:
  • 100 g mąki poznańskiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego ( nieroztopionego! )
  • 1 czubata łyżka kremu ze słonecznika
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
Dodatkowo: rabarbar, cukier, imbir, cynamon

Sposób przygotowania:
  1. Mąkę wymieszać z solą i kurkumą, wysypać na stolnicę, dodać olej kokosowy. Widelcem wgniatać olej w mąkę, tak aby powstała kruszonka. Następnie dodać krem ze słonecznika i całość dokładnie zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować rabarbar.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić. Przełożyć do małego rondla, nalać ok. 100 ml wody, dodać cukier (według uznania, ja dałam 2 łyżki), solidną szczyptę imbiru i cynamonu. Całość podgrzewać przez około 10 min, aż rabarbar zmięknie.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę, cienko rozwałkować i wykroić kółka na ciastka, ułożyć na papierze do pieczenia i podpiec w piekarniku 10 min. w 200C. (jeżeli chcesz żeby w ciastkach było lekkie zagłębienie na rabarbar, zawiń lekko brzegi ciasta do środka i połóż odwrotnie na papierze , tak aby zawinięte brzegi były pod spodem).
  4. Na podpieczone ciastka wyłożyć rabarbar i ponownie wstawić do piekarnika na 5-7 min. i gotowe.


No comments:

Powered by Blogger.