Słodki piknik - polskie churros z sosem truskawkowym


Początek lata to świetny czas na organizację czasu na świeżym powietrzu - grille, pikniki, wycieczki rowerowe i piesze razem z rodziną czy przyjaciółmi. W dzisiejszym poście przedstawiam Wam szybkie i pyszne polskie churros, które możecie zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.

Ciasto na te słodkie ciasteczka to klasyczne ciasto na hiszpańskie churros z tym że proporcje zostały zmienione, ponieważ w przepisie zamiast zwykłego masła użyłam margaryny Optima Omega 3. Margaryna ta ma świetną konsystencję i  smak, idealnie nadaję się do wypieków. Oczywiście największym plusem jest skład margaryny. Zapraszam do przepisu.


Składniki:

  • 100 g margaryny Optima Omega 3
  • pół szklanki wody
  • 200 g mąki 
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Margarynę razem z wodą i cukrem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier waniliowy, cynamon i mąkę, wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
  2. Gdy ciasto przestygnie, wbij do niego pojedynczo jajka i wymieszaj na gładką masę.
  3. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskaj bezpośrednio na rozgrzany olej.
  4. Smaż krótko z obu stron na złoty kolor. Nie zapomnij o przygotowaniu sosu:) 
Do podania:
Gotowe churrosy obtocz w cukrze z cynamonem. 

Sos: zmiksuj kilka świeżych truskawek ze szczyptą imbiru i cynamonu.




No comments:

Powered by Blogger.